söndag 5 december 2010

Andra ljuset......

........ tänt.


Idag har jag haft middag för svärföräldrar och min mamma och pappa.
Det var maken som lagade mat och jag gjorde lullet runt omkring.
Jag dukade, skalade potatis och fixade sallad.

Vi bjöd på Mormor Anna´s älgfärsjärpar med pressad potatis och till efterrätt så vart det ostkaka med saftsås.

Väldigt gott! 

Här kommer receptet så du också kan göra dom och få en maträtt att njuta åt.

Mormor Anna´s älgfärsjärpar
4 portioner

400g älgfärs
4dl riven Västerbottenost
1mst konc vilt- eller kalvfond
1/2-1tsk salt
Lite vit- eller svartpeppar
2msk potatismjöl
1 ägg
1dl vichy
Smör till stekningen
3-400g champinjoner eller annan svamp
2dl matlagningsgrädde

Rör sammam älgfärsen med 2dl av osten och 1/2msk fond, salt, peppar, potatismjöl, ägg och vichyvatten. Forma till järpar och bryn dom i smör.
Stek svampen så att den får lite färg och bred ut den i  botten på en ungsfast form.
Lägg järparna ovanpå och strö äver resten av osten.
Blanda grädden med en 1/2msk fond och häll i formen.
Värm ugnen till 225gr.
Gratinera i ca 15-20 min.
Servera med potatismos, gärna gjord på mandelpotatis.
Tillbehör är lingonsylt eller gelé.

Jag brukar göra dubbel sats av såsen för annars tycker jag inte att det riktigt räcker till.

Smaklig måltid!

3 kommentarer:

  1. Vad gott det låter. Vi har frysarna fulla med älg så jag kanske ska prova receptet i jul.

    Gott med ostkaka, jag älskar det.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Låter jätte gott, skall spara receptet.
    Kram:)

    SvaraRadera
  3. Mums, nu blev jag hungrig....
    Kul att du ville vara med i min lilla utlottning!

    Ha en fortsatt fin o stämningsfull vecka!
    Julkramar Therese

    SvaraRadera